Рубрика: Прикорм дитини
У цьому розділі сайту ви знайдете все про прикорму дитини - поради, з чого почати прикорм, і як правильно підгодовувати малюка.
Спершу, декілька слів про прикорму. - На певному етапі малюкові стає недостатньо харчування материнським молоком. Потреби зростаючого організму стрімко змінюються, тому неминуче знайомство з новою їжею. Цей, на перший погляд, природний процес часто викликає багато питань у молодих батьків. Тому починаючи прикорм дитини, важливо усвідомити цілі цього важливого, тривалого заходу і дотримуватися деяких нескладних правил.
Чому це так важливо?
Що ж таке прикорм? Це поступове впровадження в раціон дитини нових продуктів в доповнення до грудного молока або молочної суміші.
Прикорм забезпечує надходження в організм необхідних мікроелементів і вітамінів, як в кількісному, так і якісному аспекті. Забезпечує тренування травної системи, стимулюючи моторику кишечника, а також розвиває навички жування і ковтання твердої, ніж молоко, їжі.
Перед початком введення прикорму дитину повинен оглянути лікар, з тим щоб підтвердити, що малюк здоровий, і дати індивідуальні рекомендації щодо схеми введення прикорму, враховуючи фізіологічні особливості дитини: відповідність віковим нормативам зростання-вага, динаміку цих показників, апетит дитини.
Вчасно почати
Занадто раннє введення прикорму призведе до негативних наслідків у вигляді розлади травного тракту та алергічних проявів, і ці проблеми трудноустранимы.
Затягувати з прикормом теж не слід. Відсутність нової їжі викликає нестачу в організмі білка, заліза, цинку, що може спровокувати анемію, рахіт, зниження темпів зростання малюка. Крім того, закріпиться звичка харчуватися тільки рідкою їжею.
Рекомендується починати прикорм дитини з 4-6 місяців.
Бажано вести щоденник прикорму, щоб у разі алергічних або диспептичних реакцій швидко знайти продукт-"провокатор" і видалити його з раціону малюка.
Для першого прикорму доцільно використовувати продукцію промислового виробництва, так як вона відповідає всім висунутим вимогам безпеки, у тому числі має достатню ступінь подрібнення. Надалі страви прикорму можна готувати самостійно.