Вводимо в раціон дитини супи на м'ясному бульйоні

коли дитині можна давати суп на м'ясному бульйоніВже чимало сказано про те, варто чи ні дорослому вживати кожен день таке блюдо, як суп. Є як супротивники, так і прихильники цього підходу. Однак ні ті, ні інші не заперечують виняткове значення супів в раціоні дитини, оскільки:

  • у цій страві міститься корисна клітковина у вигляді варених овочів, яка стимулює травлення;
  • насичений вітамінами і мікроелементами бульйон добре засвоюється організмом.

При цьому суп, зварений саме на м'ясному бульйоні, можна починати давати дитині, тільки коли йому виповниться хоча б 6 місяців. І навіть тоді страва треба буде варити з використанням дієтичного м'яса (курки, індички, кролика), а ніяк не свинини і вже точно без використання кісток.

Знайомимося з супом-пюре

Це блюдо - не просто рідина з плаваючими овочевими шматочками, а така комбінація певних овочів, які в процесі варіння «діляться» з водою своїми корисними речовинами та надає страві в цілому неповторний смак і аромат. Вже виходячи з цієї його відмітною риси, суп можна давати дитині, коли він добре познайомиться з введеними по черзі окремими овочевими пюре, зокрема картоплі, цвітної капусти, кабачків. Овочеві ж пюре зазвичай вводяться в меню малюка на грудному вигодовуванні з 5-6 місяців. А якщо малюк на суміші, то увести овочеве пюре можна місяцем раніше.

Давати суп як напіврідку пюрированную субстанцію з декількох овочів (наприклад, картоплі, моркви та цибулі) можна дитині, який уже знайомий зі смаком окремих його компонентів, з 7 місяців. Можна сказати, що в цьому віці суп буде досить умовним поняттям, а фактично це буде кілька зварених разом, а потім перемелених в пюре овочів.

Овочевий суп з м'ясом

М'ясо рекомендують вводити в раціон малюка з 7-8 місяців. Не потрібно поспішати з введенням цього продукту до цього віку, але в теж час вже в 8-9 місяців м'ясом не варто нехтувати, адже зростаючому організму потрібні білки і вітаміни групи В, а також цінні мінерали, що містяться в м'ясі. Відповідно, визначаючи час, коли дитині давати суп з м'ясом, можна орієнтуватися на вік 8-9 місяців. Мова, звичайно, йде про страву, звареному на овочах. М'ясо ж відварюється окремо і може бути додана пізніше.

В цей же час діти зазвичай вже мають деяку кількість зубів у роті, тому готову страву можна не пюрировать, а просто добре розім'яти виделкою. Тоді ж потроху можна давати супи з деякою кількістю крупи, наприклад, гречаної. Для дитини близько року цілком можна використовувати такі крупи, як рис, пшоно, ячна крупа.

Прикладом такого супу може послужити наступний рецепт:

Овочі (картопля, морква, цибуля, іноді цвітна капуста або кабачок) відварюють до готовності разом з невеликою кількістю гречаної крупи. Окремо відварюється м'ясо (курка, індичка, кролик). Жир, що міститься в такому м'ясі, легкоплавкий, а саме м'ясо містить важливі поліненасичені жирні кислоти, залізо і велика кількість вітамінів групи В, службовці для профілактики анемії. Вважається, що в 9 місяців дитині вже необхідно близько 50-60 г м'яса в день.

Все змішується за допомогою блендера (або овочі розминаються виделкою, а м'ясо пюрируется окремо). Потім можна в суп-пюре додати зовсім трохи рослинного масла. Після цього потрібно дати йому охолонути і приступати до годівлі. Пам'ятайте, що, хоча це блюдо називається «гарячим», фактично воно не повинно бути ні надмірно гарячим, ні занадто остившім.

Овочевий суп на м'ясному бульйоні

Починати давати супи на бульйоні з м'яса краще не раніше року. Навіть тоді перший м'ясний бульйон зливається, а сама страва вариться на другому бульйоні. Супи на першому м'ясному бульйоні будуть важкі для травної системи дитини. Після закипання води, де вариться м'ясо, треба просто вилити її і залити в каструлю нову порцію води, дочекатися її закипання зняти піну і поварити в ній м'ясо хвилин 40. Після цього можна відправляти туди порізані на маленькі шматочки овочі, які будуть варитися до готовності ще півгодини. Не потрібно надмірно солити страву, але невелику щіпку солі все-таки можна в нього кинути.

Якщо дитина не дуже полюбив суп, то мамі потрібно переконатися в тому, що овочів з різким смаком (наприклад, з цибулею) або зі смаком, неприємним дитині (це може бути, наприклад, цвітна капуста) у ньому не занадто багато, що дитині зручно його ковтати (тобто страва не є ні занадто рідким, ні занадто густим). Якщо вжиті заходи не допомагають, не пропонуйте маляті його деякий час (хоча б кілька днів), а потім спробуйте погодувати дитину іншим поєднанням овочів або круп.

По темі прикорму:

  1. Перший прикорм немовляти
  2. Грибний суп
  3. Гороховий суп
6; yandex_ad_format = 'direct'; yandex_font_size = 1; yandex_font_family = 'verdana';