Корисний кавун при грудному вигодовуванні?
Кавун - ласа ягода, яка відмінно втамовує спрагу в літню спеку, плюс несе в собі величезну користь у вигляді вітамінів та макроелементів. Вагітній дівчині можна їсти його вдосталь, звичайно дотримуючи міру. Міститься в кавуні фолієва кислота є життєво необхідною для зростаючого плода, тому в першому триместрі кавун буде додатковим джерелом цієї корисної речовини. А от чи можна їсти кавун при грудному вигодовуванні? Це дуже важливий і цікавий питання, з яким ми прямо зараз спробуємо розібратися. (Фрукти при грудному вигодовуванні)
Кавун при грудному вигодовуванні
Логічно припустити, що кавун буде добре впливати на лактацію, адже він складається на 89% з води. А після пологів це взагалі знахідка - кавун володіє відмінним протизапальну та сечогінну дію, навіть жарознижуючою. Здавалося б, їж і будь здоров.
Але всі ці позитивні якості можна разом перекреслити, якщо купити кавун не в сезон, навіть просто на пару тижнів раніше потенційного терміну дозрівання. Біда в тому, що він з неймовірною швидкістю, як губка, вбирає в себе всілякі нітрати, якими обробляється грунт і сама розсада для раннього дозрівання. Поївши такий екземпляр, молода мама отримає як мінімум розлад шлунка і збій травної системи.
Але найнеприємніше, що нітрати з легкістю потраплять в материнське грудне молоко. Організм дитини до року явно не здатний впоратися з таким навантаженням на органи. Тому якщо ви вирішили з'їсти при грудному вигодовуванні кавун, переконайтеся, що ви придбаєте натуральний продукт, який і зовні повинен викликати у вас довіру - ніяких тріщин, вм'ятин. І тим більше не купуйте розрізаних кавунів.
Як перевірити кавун на корисність?
Перевірити ягоду на наявність нітратів (хімікатів) можна в домашніх умовах, провівши невеликий досвід. Візьміть склянку, налийте в нього чистої водопровідної води. Відріжте шматочок кавуна, разом із зеленою шкіркою і м'якоттю. Киньте шматочок у склянку з водою, розмішайте. Вода стала каламутною, непрозорою? Значить цей кавун їсти не варто. Натуральний кавун ніяк не вплине на стан води, вона залишиться такою ж прозорою і чистою.
Кавун при грудному вигодовуванні може вирішити проблему анемії, так як містить в собі чимало заліза. Це треба взяти на замітку мамам з низьким рівнем гемоглобіну в крові.
Але є ще одне АЛЕ. Кавун має червону соковиту м'якоть. Яскраво забарвлені продукти, в більшості червоного та помаранчевого кольорів, несуть у собі велику небезпеку виникнення алергічної реакції. Дитина з грудним молоком отримає алергенні речовини, і якщо їх буде перевищена норма - може статися непоправне.
Гостра алергічна реакція небезпечна тим, що характеризується різким, майже миттєвим погіршенням стану дитини, почервонінням і висипом. Або алерген може поступово накопичуватися в організмі, і коли його буде гранична кількість, тільки тоді дати реакцію.
Якщо в сім'ї є алергіки, у когось з членів сім'ї астма, то почекаєте є кавун при грудному вигодовуванні. Почати вживати його можна через три-чотири місяці після пологів, коли лактація у матері налагоджена, і дитина через молоко познайомився з багатьма продуктами. Пробуйте ввести в раціон матері невеликий шматочок кавуна в день, максимум дві-три скиби. Бережіть себе і їжте тільки здорові продукти!
Далі:
- Диня при ГВ - можна чи ні?
- Яблука при грудному вигодовуванні